Wat een schitterende dag hadden we uitgekozen om de buren van de brugwachtershuisjes uit de nodigen bij de huisjes. De zon scheen uitbundig, bakker Van Orsouw had de heerlijkste gebakjes voor ons uitgezocht en alle drie de huisjes waren voorzien van klapstoelen. Het ontbrak alleen nog aan een ding… koffie! We hadden de buren opgeroepen om zelf thee of koffie mee te nemen, dus nu was het voor ons maar hopen dat ze daar gehoor aan zouden geven en dat er voor ons ook een kopje koffie in zou zitten.

Ik hoefde niet lang te wachten in het huisje van de Hanenkampbrug, want vanuit de Menistenflat kwam er al snel een heel aardige mevrouw aangewandeld. In het mandje van haar rollator een grote thermosfles koffie, suiker, koffiemelk en lepeltjes, aan alles was gedacht. Een woonbootbewoner sloot al gauw aan. Iemand kwam langs om een taartje in een plasticzakje te steken om mee naar huis te nemen, maar gelukkig bleven andere bezoekers een stuk langer om hun verhalen en ideeën voor de huisjes met mij te delen. Een van de internationale studenten van Windesheim kwam langs om van de gelegenheid gebruik te maken om nog eens wat langer het gebouwtje te bestuderen. Ook een jonge ontwerper van Artez en haar vriend bekeken het huis van binnen en van buiten. Een verdwaalde man uit Barcelona had wel zin in een kop koffie en een praatje. Zijn hond lag heerlijk lui naast ons in het zonnetje. Zo ontstonden er in no-time ontmoetingen tussen wildvreemde mensen. Gehaaste fietsers, onderweg naar sport of de winkel, minderden vaart om te kunnen bekijken wat er gebeurde daar op de brug.

Bij gastvrouw Marjan Penterman in het Menistenbrug was het inmiddels een soort bijeenkorf van in- en uitvliegende mensen. Veel buren van de Philosofenallee waren enthousiast op de uitnodiging in gegaan. Zij vonden dat er in de buurt wel behoefte was aan een sociale ontmoetingsplek en dat gaat heel goed in het huisje, dat bewees de ochtend wel. Ook zagen veel buren een nieuwe functie voor het huisje als Bed and Breakfast. Anderen droomden nog groter en wilden een theehuis, restaurant en terras door een combinatie te maken van het huisje en de watertoren. Veel verhalen van de buren gingen over de geschiedenis van de plek en van het water in Zwolle, het zou mooi zijn om die geschiedenis weer tastbaar te maken in de huisjes. Tot slot gingen veel ideeen over kunst. De kleine huisjes zijn prachtige expositieruimtes.

In het piepkleine huisje bij de Schoenkuipenbrug, deelde Gooitske inmiddels haar taartjes uit aan jonge mensen die het niet alleen over kunst hadden maar terplekke druk aan het werk waren. Een groep studenten van een vooropleiding van Artez waren naast het huisje op een kleed gaan zitten en waren druk in de weer met pieschuim schaalmodellen. Het was toeval dat ze precies tijdens onze activiteit aan het werk waren gegaan. We zijn benieuwd of zij zich hebben laten inspireren door het project en de burendag!

Dank aan alle buren die langskwamen om verhalen en ideeën te delen, aan Jack Delmaar die de foto’s maakte, aan gastvrouw Marjan Penterman en uiteraard aan bakker van Orsouw die de taartjes sponsorde! Het was een fantastische ochtend.

[Anne Marth]