De Internationale Minor Interior Architecture van de opleiding Bouwkunde op Windesheim staat dit keer in het teken van de tijdelijke transformatie van de vijf leegstaande brugwachtershuisjes in Zwolle. De 27 studenten die de minor volgen komen uit Nederland, Roemenië, Frankrijk, Zuid-Korea en China en studeren architectuur, product ontwerpen, interieur design en scenografie.

Van half september 2015 tot eind januari 2016 volgt deze groep een studieprogramma over interieur architectuur waarbij de tijdelijke transformatie van de brugwachtershuisjes als ontwerpopgave centraal staat.

‘(DIS)CONNECTION’
Pop-up hotel for the Architecture Biennale 2016

De opgave is om de vijf huisjes te transformeren tot een tijdelijk hotel, waarbij ieder huisje één hotelkamer is voor één persoon. Het hotel opent twee weken voor de Architectuur Biënnale van Zwolle en sluit twee weken erna. Slechts vijf weken zal hotel bestaan. De receptie van het hotel is
een website; als je een kamer hebt geboekt krijg je een code als sleutel.

Het thema van de opgave is ‘verbinden en scheiden’ (connection and disconnection). Een thema dat voortkomt uit beweegbare bruggen, maar nu vooral gaat over de relatie tussen het (privé) interieur van de huisjes/hotelkamers en de (publieke) omgeving van de stad daar direct omheen. Met deze opgave wil de opleiding aanhaken op de vraag, welke rol de brugwachtershuisjes kunnen spelen in het creëren van verbinding en ontmoeting in de stad.

Anne Marth en ik genieten van het enthousiasme waarmee de studenten aan de slag zijn gegaan en van de  verbazing toen we de huisjes met de studenten bezochten. We hebben de docenten laten weten dat de buitenlandse studenten die aan het eind van de opdracht ‘Gooitske Zijlstra’, ‘brugwachtershuisjes’ en ‘Schoenkuipenbrug’ zonde haperen uit kunnen spreken, minstens een heel punt erbij moeten krijgen. Het staat niet vast dat het hotel er echt gaat komen, vooralsnog is het een studieopdracht, maar we hopen met prachtige ontwerpen straks natuurlijk wel partijen te verleiden tot realisatie van de plannen van de jonge stadmakers van het Windesheim!

Bijgaande foto’s zijn zelf gemaakt tijdens een expeditie met de studenten langs de huisjes.

[Gooitske]