Die kleine huisjes, soms haast een appartementje van glas werden lang geleden of iets minder lang geleden gebruikt door brugwachters. We vonden in online archieven en zelfs in een fotoboek van een kleinzoon van een Zwolse brugwachter mooie oude foto’s. We zijn ook opzoek naar de verhalen van Zwolse brugwachters. Dus ben of ken jij een (voormalige) Zwolse brug- of sluiswachter? We komen graag op bezoek! Gedichten en verhalen over wachten of de brugwachtershuisjes zijn ook heel welkom!

Spoolderbergbrug na afbraak van de brug van Schaatsberg. Basculebrug gebouwd in 1936. Gezien vanaf de Oude Veerweg naar het noordoosten. De Spoolderbergbrug (brug over Willemsvaart) was sinds 1856 de verbinding over de Willemsvaart tussen het Engelse Werk en de Veerallee. In 1871 voldeed dit bruggetje niet meer en kwam een dubbele draaibrug tot stand. De witte brugwachterswoning werd in 1882 gebouwd. De brug werd toen ook vernieuwd, waarna er in 1889 zelfs ook olieverlichting kwam. In 1935-1936 verrees in de onmiddellijke nabijheid van de ‘brug van Schaatsberg’ (zo wel genoemd naar de brugwachter) de moderne nog bestaande brug en kon de oude worden afgebroken: opening nieuwe brug 1936.

Titel foutief. Vispoortenbrug (draaibrug) wordt dichtgedraaid door brugwachter in hemdsmouwen. Links lantaarnpaal van Wispelweij. Noordwestelijke huizenrij van de Thorbeckegracht gezien vanaf de zuidzijde. Op de plaats van de huidige Vispoortenbrug was sinds begin 17e eeuw een overspanning. In 1868 werd een ijzeren brug (draaibrug) gebouwd. Deze werd in mei 1940 verwoest en in 1951 hernieuwd (ophaalbrug). Het werd een behoorlijk brede brug die zou moeten aansluiten op een nog aan te leggen brede vierbaansweg, dwars door de oude binnenstad. De brugwachter was de heer H. Slendebroek die ook bootjes verhuurde.

Brugwachters halen ophaalbrug open in sluis Katerveer, 1984. Foto verstuurd als nieuwjaarskaart door de Retham (Zwolse gemeentereinigingsdienst), 1984. Nota bene : Deze afbeelding is bij gebrek aan een origineel en door het ontbreken van een bestand in hoge resolutie, niet te bestellen.

Gezicht over de Schoenkuipenbrug in de richting van de Oosterkerk (Bagijnesingel 15/2) vanaf het Groot Weezenland, ca. 1900. De Oosterkerk was het eerste kerkgebouw in Zwolle voor afgescheidenen (de Gereformeerden) en werd gebouwd in 1880. Rechts naast de brug is tussen de bomen het huisje van de brugwachter te zien. Links woonhuis Oldenhof van Wasserij de Waterstroom Blekerswegje 9.

Blik over de Vispoortenbrug (draaibrug) naar de Vispoortenplas met kerktoren RK Sint-Michaëlskerk aan de Roggenstraat, ca. 1910. Op de brug vier lantaarnpalen van de firma Wispelweij. Op de plaats van de huidige brug was sinds begin 17e eeuw een overspanning. In 1868 werd een ijzeren brug (draaibrug) gebouwd. Deze werd in mei 1940 verwoest en in 1951 hernieuwd (ophaalbrug). Het werd een behoorlijk brede brug die zou moeten aansluiten op een nog aan te leggen brede vierbaansweg, dwars door de oude binnenstad. De brugwachter was de heer H. Slendebroek die ook bootjes verhuurde. Het huis links op de hoek van Vispoortenplas en Buitenkant (Buitenkant 31/32) werd afgebroken. In 1981 werd dit pand herbouwd om het stadsbeeld te herstellen. Op de andere hoek staat Vispoortenplas 13.

De foto’s en toelichting van 1 t/m 6 vonden we op www.mijnstadmijndorp.nl. Op deze foto’s is een creative commons licensie van toepassing.

Spoolderbergbrug over de Willemsvaart vlak na de bouw in 1936: de landhoofden van de draaibrug van Schaatsberg (Thijssenbrug) en het brugwachtershuis zijn nog te zien. De weg onder de oprit links is de Oude Veerweg.
Spoolderbergbrug (brug over Willemsvaart): Sinds 1856 de verbinding over de Willemsvaart tussen het Engelse Werk en de Veerallee. In 1871 voldeed dit bruggetje niet meer en kwam een dubbele draaibrug tot stand. De witte brugwachterswoning werd in 1882 gebouwd. De brug werd toen ook vernieuwd, waarna er in 1889 zelfs ook olieverlichting kwam. In 1935-1936 verrees in de onmiddellijke nabijheid van de ‘brug van Schaatsberg’ (zo wel genoemd naar de brugwachter) de moderne nog bestaande brug en kon de oude worden afgebroken: opening 1936.

Foto’s 7 t/m 10 komen uit het privé archief van Luut Kroes wiens opa Jan Kappert brug- en sluiswachter was in Zwolle.