Zo nu en dan kriebelt het bij ons als initiatiefnemers van Waar wacht je op?! en dan bedenken we zelf een idee voor de brugwachtershuisjes. Meestal roepen we onszelf dan een halt toe, omdat het ons doel is juist anderen met een idee te faciliteren dit werkelijkheid te maken. Maar deze keer kriebelde het zo erg dat we het idee uitgewerkt hebben en gingen doen. Zo ontstond het project ‘Wat had je altijd al willen weten van…?’. Wat was het leuk!

In een experimenteel ontmoetingsproject konden Zwollenaren het gesprek aan gaan met een speciale gesprekspartner op een bijzondere plek, namelijk in het Schoenkuipenbrughuisje, in de Hanenkampbrug of in het Hofvlietbrughuisje.

Het project had een kleine aanloop nodig. De Stentor kopte zelfs ‘Zwollenaar wil geen date met bekende stadsgenoot’. Nou dat was gelukkig sterk overdreven! Maar blijkbaar is het wel erg spannend om één-op-één een gesprek aan te gaan.

Het project startte met een ontmoeting tussen museumdirecteur Ralph Keuning en Marieke Kroeskop. Onder toeziend oog van de nieuwsgierige aagjes hadden zij een zeer geanimeerd gesprek. Internationaal gerenommeerd kunstenaar Ronald Westerhuis had daarna een gesprek met een kennis van lang geleden, een bijzonder onverwachte ontmoeting!

De ontmoeting van Ralph Keuning en Marieke Kroeskop

De ontmoeting van Ralph Keuning en Marieke Kroeskop

Daarna gingen Ivette Halkes en Arie Slob met elkaar in gesprek. Nieuwsgierig naar waar zij het over hebben gehad? RTV Oost maakte er een leuk item over!

De ontmoeting van Arie Slob en Yvette Halkes

De ontmoeting van Arie Slob en Yvette Halkes

tweet Arie Slob

Burgemeester Henk Jan Meijer had twee gesprekken. Met Martijn Hese van de Partij voor Cultuur en met Erik van der Spek. Tussen de twee gesprekken door stond RTV Focus op de stoep om de ervaringen van de mannen vast te leggen: klik hier voor het filmpje.

De burgemeester mailde ons na afloop nog een mooie quote over zijn ervaring: “’Een bijzondere omgeving en de tijd nemen: het helpt beide gesprekspartners om los te komen van je formele rol en verbinding te vinden”.

Prior Jan Laan van het dominicanenklooster ging op de stoep van het Hanekampbrughuisje in gesprek met Ivette Halkes en Stan Fritschy. Andere broeders kwamen aan het eind van het laatste gesprek ook even kijken bij het huisje en alle Aagjes die daar naar binnen aan het gluren zijn.

De ontmoeting van prior Jan Laan en Stan Fritschy

De ontmoeting van prior Jan Laan en Stan Fritschy

Vrijdag had ook de ambitieuze jonge ondernemer Esmée Pater van Jobsome een gesprek met Stan Fritschy, zij waren nog lang niet uitgesproken toen het uur voorbij was. En de ontmoetingen werden geheel in stijl afgesloten door nachtburgemeester Jeroen van Doornik die om 23.00 en 0.00 uur twee gesprekken had in het Hofvlietbrughuisje. Sander Dol, de laatste gesprekspartner van Jeroen schreef een prachtige reactie over zijn ervaring met dit experiment:

“Eergister een ontmoeting gehad in het kader van “Wat had je altijd willen weten van..” in het Hofvliet-burgwachtershuisje. ‘S nachts om 00.00 uur. Met…@Jeroen Jeroen van Doornik, nachtburgemeester. Fles bubbels mee onder de arm.

Mystieke omgeving, zo’n brugwachtershuisje, met kaarsen aan een gesprek met zn tweetjes. Ik had vrienden verteld dat ik een ‘date’ had om 00.00 uur met een knappe man. De speculaties waren niet van de lucht. Ha ha. Jeroen en ik komen elkaar vaak tegen op straat, in de kroeg, in het theater en vaak ‘roepen’ we dan iets van ‘binnenkort eens even babbelen over een nachtdiner’, ‘eens even brainstormen over het nachtburgemeesterscongres’, maar het bleef tot nu toe bij korte gesprekjes.

Ik ken Jeroen eigenlijk helemaal niet zo goed. Dus sowieso aanleiding van dut gesprek. Heeft van alles gedaan, maar is nu ook en vooral kunstenaar. Zo in het schemer van de vlammetjes van de kaarsen heeft hij ook wel iets van een tovenaar. Een vriendelijke tovenaar. Ik vertel wat over mij ‘reis in culinair Zwolle tot nu in de De Spiegel’ en al snel hebben we het niet meer over ‘wat had je willen weten…’ maar meer over ‘wat kan er allemaal en wat kunnen we met elkaar’.

Inspirerend. Anderhalf uur was zo voorbij! Fles bubbels leeg. Redenen genoeg voor eens een vervolggesprek bij…….”

De ontmoeting van Jeroen van Doornik en Sander Dol

De ontmoeting van Jeroen van Doornik en Sander Dol

We willen alle mensen die dit experiment aandurfde en hiervoor tijd maakten enorm bedanken! We zijn trots op alle leuke reacties die we ontvingen en we hebben inmiddels een mailbox vol met aanmeldingen voor een mogelijke herhaling van het project, dus wie weet!

De nieuwsgierige Aagjes zijn gemaakt door kinderen van zes ateliers van ZoGemaakt,  onder begeleiding van Simone van der Meulen, Monica Sierat en Brenda Boon. Hieronder zie je de namen van alle jonge kunstenaars. Super bedankt voor jullie creatieve bijdrage aan dit project, het zag er echt fantastisch uit!

makers Nieuwsgierige Aagjes

makers Nieuwsgierige Aagjes