Kleine huisjes grote kansen

Het project ‘Waar wacht je op?!’, waarin geëxperimenteerd werd met een nieuwe invulling voor vijf leegstaande brugwachtershuisjes in Zwolle krijgt een vervolg. Leerlingen van allerlei verschillende opleidingsrichtingen van het Deltion College gaan duurzaam invulling geven aan de huisjes. Zo blijven de karakteristieke gebouwtjes toegankelijk als laagdrempelige en creatieve ontmoetingsplekken in de stad.

De initiatiefnemers van het ontwerpend onderzoek ‘Waar wacht je op?!’, Anne Marth Kuilder (Ministerie van Onverwachte zaken) en Gooitske Zijlstra (gooitz) staken in juni 2015 de koppen bij elkaar om een plan te maken voor vijf leegstaande brugwachtershuisjes in Zwolle. De basis van deze samenwerking is gelegd bij het Stadscafé van Club Cele, waar de ongeplande en de geplande stad met elkaar samenwerken. Gemeente Zwolle was meteen enthousiast en al snel was er ook een Zwolse Stichting Brugwachtershuisjes opgericht met de volgende bestuursleden: Margreet Wieringa, Michiel van Beek en Bernadet Haveman.

In twee jaar tijd zijn meer dan dertig initiatieven van Zwollenaren in de brugwachtershuisjes uitgevoerd: van een datingsproject tot een Resto van Harte op locatie en van een winkeltje met gedichten van drie jonge zusjes tot een huisje voor de troostdichter. Het bestuur van Stichting Brugwachtershuisjes en gemeente Zwolle is verheugd dat Deltion College nu het stokje overneemt en studenten aan de slag gaan de prachtige locaties te ontsluiten voor inwoners en bezoekers van Zwolle.  De activiteiten van de studenten zullen zich met name richten op het huisje bij de Schoenkuipen- en Menistenbrug. Stap gerust eens binnen de komende tijd om hun nieuwe plannen te ontdekken! Dinsdag 10 april tussen 17.00 en 19.00 uur zijn de direct omwonenden van de twee huisjes van harte uitgenodigd om kennis te maken met studenten en medewerkers van Deltion.

Overdracht van de sleutels aan directeur Renske Venhuizen van het Deltion College